Verwerkend schilderen

Verwerkend schilderen (Inside-outpaint): inzicht gevend, verhelderend en ruimte gevend aan gevoelens bij kinderen en volwassenen.
“Eline” van 10 jaar vindt het moeilijk thuis, kan niet goed haar plekje vinden en voelt zich vaak niet begrepen. Door te schilderen kan zij haar gevoelens verbeelden omdat elke kleur een betekenis heeft. Daarnaast is er een uur lang alleen aandacht voor haar.

Wat is Verwerkend schilderen?

Verwerkend schilderen is een vorm van schilderen die niet gericht is op het aanleren van technieken of het leren portretten te schilderen of andere manieren van schilderen. Wel worden technieken aangereikt die functioneel kunnen zijn, bijv. zand door de verf. Dit kan voor iemand betekenen dat iets moeizaam gaat.
Deze vorm van schilderen is heel laagdrempelig. Het gaat namelijk niet om het resultaat maar om het proces. Het gaat er dus ook niet om iets te presteren of vooral mooi neer te zetten.
Elke kleur heeft een positieve en een negatieve betekenis. Waar voor de een groen een teken van groei is, kan dit voor een ander de betekenis van jaloezie hebben.
Verwerkend schilderen is van binnen naar buiten werken. Wat leeft er in je, wat komt er uit en welke kleur geef je daar aan?
Gewerkt wordt met penselen, paletmesjes maar ook met de vingers. Door met je vingers te werken worden gevoelens vaak intenser ervaren.
Verwerkend schilderen is een middel in een proces, van binnen naar buiten. Dit proces kan vreugde, verdriet, rouw, pijn, angst, werkloosheid etc. zijn.

Doel

Het doel is om ruimte te scheppen in je hoofd en lijf door met je gevoelens al schilderend aan de gang te gaan en deze te verbeelden op het doek. Er wordt voornamelijk vanuit je gevoel gewerkt.
Op gevoel worden de kleuren gekozen bij het thema waar je mee aan de slag gaat. Altijd ontstaat er iets en men is vaak verrast over het resultaat.
Het geeft inzicht in situaties, hoe zaken zich tot elkaar verhouden en welke plek iets in je leven kan innemen.

Voor wie?

Voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Wanneer je merkt dat praten alleen niet voldoende is of dat je sowieso je verbaal moeilijker kunt uiten of dat je, als onderbreking van de gesprekken, een aantal sessies hiermee aan de gang wilt, dan kan deze vorm van coaching je verder helpen.
Om te wennen aan deze vorm van coaching is een basisaantal van drie keer wenselijk. Daarna wordt bekeken hoe verder te gaan.
Voor een kind is een uur voldoende, voor een (jong)volwassene is anderhalf uur wenselijk.
Meestal wordt er 1 op 1 gewerkt, maar een combinatie van moeder/dochter of andere combinaties, zijn ook mogelijk.

Door wie?

Mijn naam is Joke van ’t Hof en ik werk op freelance basis sinds oktober 2017 op woensdag bij Fides.
verwerkendschilderenv2
Ik heb jarenlang ervaring opgedaan door workshops te geven binnen een kerkelijke gemeente aan volwassenen en jongeren, aan studenten van een psychosociale opleiding, aan mensen op huiskringen en coach mensen die bij mij thuis in mijn atelier komen.
Sinds enige tijd volg ik de studie Creatieve Therapie en heb qua technieken een aantal jaren les gehad.

Tarieven en informatie

Een sessie van een uur is € 30,– plus materiaalkosten tussen de € 5,– tot € 10,–
Aanmelden kan via: info@inside-outpaint.nl, mobiel: 06-50570143 of via Fides 0342-419977, of via het contactformulier via deze link.